Bel ons nu 0513 529 719

Cursist vertelt

Op dit moment zit ik midden in de basiscursus met mijn slimme ondeugende Pip, een klein bastaardhondje dat zo het circus in zou kunnen. Ik heb haar met 6 maanden gekregen. Midden in Coronatijd. Zodra Trienke van Hondengedragscentrum Friesland aangaf dat ze weer les gaf heb ik ons aangemeld voor de basiscursus. Want kunstjes kan ze, maar gehoorzaamheid, daar is nog werk aan de winkel…

Mijn keuze voor Trienke komt voort uit mijn eerdere ervaringen met haar hondenschool. Pip is de vierde hond waarmee ik haar cursussen volg. En hoewel het allemaal zeer verschillende honden waren met uiteenlopende karakters vond Trienke steeds weer de juiste toon voor elke hond.

Onze eerste hond Amy was een wat nerveuze, zeer onderdanige Heidewachtel. Met haar heb ik de puppy cursus en de basiscursus gedaan. Na een aantal jaren bleek het beter voor Amy en voor ons dat ze bij vrienden van ons helemaal buitenaf ging wonen, zonder kleine kinderen, zonder drukte thuis. Wat een verdriet… maar beter voor iedereen.  De nieuwe baasjes genoten van Amy en vonden het heerlijk dat ze zo goed luisterde en gehoorzaam was. Ze heeft het daar heerlijk gehad.

Jaren later kregen we Steffie. Steffie komt uit Portugal en zat in een hondenopvang in Darp. Trienke hadden we als deskundige meegevraagd toen we gingen kijken. Om zeker te weten of het een goede keuze was. Bij buitenlandse honden is het altijd een gokje natuurlijk. Trienke deed wat testjes met haar en observeerde hoe ze reageerde op bepaalde situaties. “Deze kan je denk ik wel doen, maar geen garantie”. Na de basiscursus heb ik 2 vervolg cursussen met haar gedaan. Ik wilde dat vanaf dag 1 de wederzijdse verwachtingen tussen ons en onze nieuwe huisgenoot duidelijk zou zijn. En dat is gelukt! We hebben tot nu toe een fantastische hond aan Steffie gehad. Een pittige straathond was ze, dat wel. Nu is ze een 14 jaar oude dame, doof en slecht ziend maar nog vrolijk en lief.

Toen Steffie een jaar of 9 was liep ik letterlijk op straat tegen boomertje Bobbie aan. Bobbie had een nieuw baasje nodig. Had 10 maanden bij een oude mevrouw gewoond. Bobbie is een vrolijk, zeer zachtaardig maar ook wat verlegen hondje. Met Bobbie en Steffie ben ik naar Trienke toegegaan om te laten beoordelen of het een goede match zou kunnen zijn. Na wat testjes en oefeningen met beide honden besloten we er voor te gaan. Meteen weer de basiscursus in. Bobbie bleek niet de snelste van de klas maar met veel geduld leerde hij ook alles. Ik kwam op een dag wat gefrustreerd naar de les, gaf Trienke de hond met de woorden: “Ik weet het niet maar dit beestje kan echt niets”. Waarop Trienke Bobbie van me overnam en heel lief en rustig Bobbie “af en blijf” liet doen (was mij nooit gelukt). “Met dit beestje mag je alleen oefenen als je heel rustig bent”. Haha! Goede les voor het vrouwtje. Ook Bobbie heeft nog de vervolgcursus gedaan en op zijn niveau ging dat heel prima.

Inmiddels ben ik een heleboel cursussen bij Hondengedragscentrum Friesland verder. Trienke is een zeer ervaren, goede instructeur die voor elke hond de juiste aanpak weet.  De basiscursus heeft een duidelijke opbouw. Elke les is er een nieuw onderdeel en de lesstof van de vorige keer wordt herhaald en verfijnd. Het is wel hard werken voor baas en hond. Zowel tijdens de les als thuis: daar moet je met alle instructies uit de les en met de lesbrieven zelf aan de slag. Maar daar krijg je dan ook zeker wat voor terug: als baas een dosis zelfvertrouwen en een fijne gehoorzame hond.

Trienke (en Ellen natuurlijk) hartelijk dank voor alle lessen tot nu toe. Voorlopig is mijn veestapel groot genoeg, maar mocht er ooit eentje bijkomen, dan weet ik je te vinden.

Hartelijke groet,

Hanneke Castelein,  20 september, Rotstergaast

Geef je nu op voor een van onze cursussen!

Meer informatie? Neem dan nu contact met ons op!